Diagnostyka w kierunku celiaki

Celiakia, zwana jest też chorobą trzewną. Dotyczy zarówno dorosłych jak i dzieci. Tylko odpowiednia diagnostyka może przywrócić normalne funkcjonowanie organizmu. Objawia się  nietolerancją glutenu o podłożu genetycznym. Składnik pokarmowy jakim jest gluten występuje w wielu produktach spożywczych typu zboża takich jak pszenica, jęczmień i żyto.

Rozpoznanie choroby i dieta

test na celiakię u dzieciU osoby cierpiącej na celiakię po spożyciu glutenu wytwarza się stan zapalny w błonie śluzowej jelita cienkiego, przez co stopniowo zanika naturalne pofałdowanie błony śluzowej jelita. W konsekwencji dochodzi do zmniejszenia powierzchni jelita zdolnego do wchłaniania substancji odżywczych, co prowadzi do schorzeń ze strony układu pokarmowego oraz postępujących niedoborów żywieniowych. Celiakia może rozwinąć się w różnym wieku, zarówno u małych dzieci jak i osób dorosłych. Najczęściej ujawnia się poprzez silny stres, infekcje, ciążę itp. W celu diagnostyki należy wykonać test na celiakię u dzieci i dorosłych czyli badanie genetyczne. Najczęstszym objawem celiakii jest niedobór masy ciała, zaparcia, biegunki, złe samopoczucie, przewlekłe zmęczenie, bóle brzucha i spadek masy ciała. Badanie genetyczne na tą chorobę to koszt około 300 złotych w zależności od laboratorium.

Zdrowie dzieci jest dla każdego rodzica sprawą priorytetową. Dlatego jeśli u dziecka często występują różne objawy chorobowe, niepokojące rodziców, należy szybko zgłosić się do lekarza pediatry. On powinien zlecić szereg badań, które wykluczą lub potwierdzą daną chorobę. Nietolerancja glutenu dotyka 1% społeczeństwa. Na szczęście na półkach w sklepach jest coraz więcej produktów oznaczonych jako bezglutenowych. Są one bezpieczne dla osób z nietolerancją glutenu. Diagnostyka choroby opiera się na badaniach genetycznych.