Mało znany miód

Naturalny miód znajdziemy chyba w każdej kuchni, ponieważ jest bardzo zdrowy i posiada szerokie zastosowanie. Dzieci uwielbiają go za słodki smak, a dorośli za cenne właściwości zdrowotne i lecznicze, zatem warto go na stałe włączyć do diety.

Z czego są miody nawłociowe?

miód nawłociowyWszelkie rodzaje miodów wytwarzają pszczoły, które są niesamowicie pracowite. Choć w Polsce nie ma ich wiele, to jednak pszczelarze i obrońcy przyrody intensywnie dbają o to, aby ciągle zwiększać ich populację. Ich praca ma ogromne znacznie dla nas, ponieważ wytwarzają miód, który wykazuje wiele prozdrowotnych właściwości. Miód chyba każdy z nas zna z dzieciństwa, bo rodzice nam go dawali na przykład w połączeniu z mlekiem i czosnkiem, bo jest skuteczny w walce z przeziębieniem. Na rynku znajdziemy przede wszystkim miód spadziowy, lipowy, akacjowy czy wielokwiatowy, gdyż są najczęściej wybierane przez klientów oraz kupimy je w każdym sklepie. Natomiast miód nawłociowy jest charakterystyczny przede wszystkich dla regionów południowych Polski, ponieważ tu kwitnie roślina, z której pszczoły robią ten miód.  Powstaje on z nektaru nawłoci pospolitej, która powszechnie nazywana jest mimozą, o której śpiewał przed laty Czesław Niemen. Ta żółta roślina kwitnie na przełomie sierpnia i wrześnie, a czasem nawet później, przez co pszczoły mają pożywienie na okres zimowy. Miód tego gatunku ma jasno żółty kolor, szybko się krystalizuje i posiada słodki smak o charakterystycznej wyczuwalnej kwaśnawo – gorzkiej nucie.

Miód ten jest ciężko dostępny na rynku i przeważnie kupimy go rejonie Zakopanego, ale nie trzeba tam po niego jechać, ponieważ k dostaniemy go w niektórych sklepach internetowych z naturalnymi miodami. Jego cena to około pięćdziesiąt złotych za kilogramowy słoik.