Napoje i mleka pochodzenia roslinnego

Zdrowe odżywiania stało się niezwykle Popularny. Ludzie patrzą na to co jedzą i jaki ma to skład. Dzieje się tak ponieważ chcą dłużej cieszyć się zdrowiem. Z pewnością dietetycy bardzo często w swoich dietach rozpisują poszczególnym osobą spożywanie mleka roślinnego. Mają one bardzo dużo dobrych właściwości. Są lepiej przyswajalne od mleka pochodzenia zwierzęcego.

Mikro składniki w mleku

mleko roślinneNajbardziej popularne mleko roślinne to mleko sojowe. Na półkach w sklepach spożywczych znajdziemy także inne rodzaje mleka. Różnią się one przede wszystkim składem. Najbardziej polecane przez dietetyków mleko roślinne to mleko kokosowe. Podobne właściwości oraz skład ma także mleko ryżowe. W smaku bardzo dobra jest również mleko migdałowe. Wszystkie mleka mają bardzo dużo witamin przede wszystkim witaminę E. Mleko to składa się z wody. Zawsze należy sprawdzać na etykiecie skład mleka roślinnego. Różnią się one zawartością nawet tłuszczów. Takie mleko można wykorzystywać dokładnie tak samo jak mleko zwierzęce. Dzieci uwielbiają płatki śniadaniowe z mlekiem migdałowym. Wykorzystamy także do pieczenia ciast, naleśników czy gofrów. Główną zaleta takiego mleka roślinnego jest to, że nie zawiera laktozy, która bardzo często nie jest przyswajalna przez alergików. W sklepach ekologicznych mamy bardzo duży wybór produktów pochodzenia roślinnego.

Mleko dla wegetarian jest idealne także dla osób, które nie przyswajają laktozy. Białko mleka krowiego niestety nie zawsze dobrze wpływa na nasze jelita, skórę i ogólne samopoczucie. Dobrze wiec jest przenieś się na mleko roślinne. Jednym dużym minusem jest niestety fakt, że mleko o dobrym składzie mikro i makro składników jest doszyć drogie. Za 1 lite takiego mleka trzeba zapłacić około 10-15 złotych.