Smaczne słodycze bez glutenu

Każdy z nas ma czasem ochotę na coś słodkiego, bo cukier jest na potrzebny. Jednak trzeba pamiętać, że jego nadmiar jest szkodliwy. Poza cukrem, ważna jest także jakość słodyczy, gdyż najgorsze są wypieki z mąki pszennej, bo są bezwartościowe.

Rodzaje słodyczy bezglutenowych

słodycze bezglutenoweOsoby zdrowe, mogą sobie pozwolić na każdą przekąskę w umiarkowanej ilości. Jednak są osoby, które mają różne uczulenia lub nawet chorują na celiakię, przez co muszą skrupulatnie sprawdzać składy produktów, które znajdą się w ich koszyku zakupowym. Przede wszystkim muszą unikać glutenu, więc mogą spożywać jedynie słodycze bezglutenowe. Są one wykonane z produktów wolnych od glutenu, który przeważnie znajduje się w pszenicy i jej odmianach. W cukierniach znajdziemy przeważnie wypieki z mąki pszennej, ale są wyjątki, gdzie dostępne są ciasteczka jaglane, kokosowe, migdałowe czy orzechowe bez dodatku glutenu. Jeżeli nie możemy spożywać tego składnika, to najbezpieczniej samodzielnie przygotowywać słodycze w domu, wykorzystującą do nich sprawdzone składniki. Gluten popularnie jest dodawany do wielu produktów, szczególnie przetworzonych. Posiadają go nawet chipsy, czekolada, ciasta i ciasteczka, dlatego trzeba je uważnie wybierać. Czekoladę można samodzielnie przygotować w domu z kakao, mleka i tłuszczu, a następnie polać nią przygotowane ciasteczka bezglutenowe, dzięki czemu uzyskamy pyszne słodkości w zdrowej wersji. Obecnie najwięcej słodyczy bezglutenowych znajdziemy w sklepach z ekologiczną żywnością.

Co prawda, niektóre z nich są nieco droższe od zwykłych słodyczy, ale z pewnością są zdrowsze, gdyż zawierają wartościowe mąki bezglutenowe. Takie słodycze można podawać dzieciom, a nawet osobom na diecie, gdyż wystarczy z nich wyeliminować cukier, zastępując do miodem.